Stendysser i skovene omkring Sorø
Ny forskning – Gravsteder eller monumenter?
Januar 2024
Oplev stederne – Danmarks oldtid i landskabet, som bog af Marianne Rasmussen Lindegaard, Lindhardt og Ringhof 2019
Historisk Atlas
Fortidsminder – Danske Fortidsminder: Danmarks Kulturarvsforening: En Guide
Youtube – Gå på jagt efter fortidsminder
100 ting at se på Midtsjælland – Jacob Topsøe, udgivet som bog 2018
På vores vandreture i skovene har Lis og jeg set mange stendysser. En systematisk fotografering tog udgangspunkt i 4-cm-kort samt hjemmesiden: Fortidsminder. Billederne blev lagt i Google Fotos, derfor links hertil. Billederne har samme nummer som angivet på 4-cm-kortet. Nogle dysser er meget flotte, andre mangler flere sten. Disse kan være brugt til bygningers fundament eller hugget til skærver til veje og jernbaner. Andre igen er der så lidt tilbage, at de er svære at se.
Grøfte, Sorø Sønderskov og Topshøj skov
Stensbøg Vænge og Bulbro Skov Klik her
Broby Vesterskov Klik her
Alsted Skov Klik her
Store og Lille Bøgeskov Klik her
Dysser i Sorøs omegn
Guldaldermalerne, f.eks. J.T.Lundbye har malet mange billeder af den perfekte stendysse. Et andet eksempel er 50-kr-sedlen af dyssen i Stenvad. Man skal ikke gå særlig lagt fra Sorø for at finde fine dysser – både flotte dysser og andre der er meget forfaldne.
Når man står ved en dysse opstår mange tanker i ens hoved. Hvem har mon bygget denne? Hvorfor? Hvordan har de kunnet flytte så tunge sten. Har dyssen oprindeligt været dækket med jord? Hvem har senere skamferet dyssen?
Fig. 1-6 er fritstående dysser. Nogle af bærestenene står skævt. Er det tidens tand = almindelig erosion der har påvirket dyssen eller er den blot bygget skæv? Har den oprindeligt været dækket med jord? Hvis den har været gravplads, må den vel have været tildækket af jord?
Fig. 7-9 er store langdysser. Især langdyssen (fig. 8 +9) er imponerende stor. Det har krævet enorm mængde arbejdskraft at bygge denne for 5000 år siden uden maskiner.
Ødelagte dysser. Hvem er skyldig? Gravrøvere i nyere tid eller er det stridigheder i stenalderen?
En række dysser mangler dækstenen. Kan disse sten være brugt til fundament ved bygning af kirker eller slotte? Man ved at store sten i 1800-tallet blev hugget i stykker til skærver til veje og jernbaner. Fig. 26 viser en jættestue hvor det meste er fjernet, både jord og sten. Modsat er Vinskovdyssen (fig. 29, 30) eksempel på en dysse der ikke er påvirket af erosion i 5000 år, fordi den er restaureret?
Berømte danske dysser
På det nordlige Djursland ved byen Stenvad ligger denne dysse.