Jelling

Jelling er kendt for Jellingstenene, gravhøjene, kirken og Museet. Men se også Oldtidsvejen med flere parallelle spor op gennem skoven, mindesten for britiske flyvere. Lidt sydpå ser man Egtvedpigen grav, Skibssætningen ved Bække, Harald Blåtands kæmpesten (sagn).

Vandretur langs Fårup sø forbi Fårupgård. I bil til udkigspunkt på Fårupgårdsvej, hvor vi spiste madpakker i bilen. Koldt og vådt vejr.

Skovdal kro: indkvartering og kaffetur til Jelling, Cafe´ Sejd.

Morgentur i skoven. Golfbane og skov i efterårsfarver. Turen delt i to på Relive-filmen.

Runkenbjerg. En spids højderyg langs Vejle å. Landskabet skabt først som randmoræne under istiden og derefter eroderet kraftigt af smeltevand.

Egtvedpigens gravhøj med en mindesten samt en rundtur ved bronzealderhøje, der ikke eksisterer mere. Gravhøjen blev bygget af græstørv. Når græsset nedbrydes opstår der et iltfattigt miljø, der gør at såvel den døde som tøjet bliver bevaret.

Skibssætning ved Bække. En runesten i ene ende. De fleste sten er fjernet gennem tiden og graven i midten er også væk. De manglende sten er erstattet at jernplader. En stor sten med runer i den ene ende.

Hamborggårdstenen eller Harald Blåtands Sten. Læs om stenen på GEUS. Eller Fund og Fortidsminder. Man planlagde at sprænge stenen i stykker til skærver som man gjorde med mange andre kæmpesten og sten fra stendysser. Jens Vejmand! Ved sprængning af 2 mindre stykker fandt man ud af , at den meget grovkornede sten var så sprød at den ikke kunne anvendes. Derfor er den heldigvis bevaret. Den er dog flyttet tæt på den gamle hærvej.

Bække kirke, frokost i bilen i regnvejr

Eftermiddagstur inden aftensmad rundt i Jelling skov

Morgentur fredag til Jelling og tilbage langs åen.

Oldtidsvejen i Fårup og Jelling kirke. Oldtidsvejen består af en række parallelle spor op gennem skoven til Jellinge. Disse spor blev dannet af hestevognes kørsel op ad bakken gennem mange år. Når et spor blev blødt eller ufremkommeligt valgte man blot at danne en ny vej ved siden af den første.

På hjemturen mod Sorø besøgte vi CLAY-museet i Middelfart.

Fotos der ikke indgår i Relivefilm:

Danmarks Oldtid i Landskabet. Her er ideer til opdagelse i det danske landskab.